Deprem öncesi ve sonrası alınabilecek bireysel ve toplumsal önlemler

Deprem öncesi ve sonrası alınabilecek bireysel önlemler

Aile olarak afet hazırlık planınızı yapınız. Binadan güvenli çıkış yolları, dışarıda buluşma noktaları ve deprem sonrasında bağlantı kurmak üzere diğer bölgelerde yaşayan ve size yardımcı olacak yakınlarınızı belirleyiniz.
Acil durum çantanızı her zaman hazır tutunuz. Mahalle koordinasyon sistemi kurunuz. Düzenli aralıklarla toplantı gerçekleştiriniz. Okulunuzda, iş yerinizde deprem tatbikatlarını sürekli ve düzenli bir şekilde yapınız.
Deprem sırasında olduğunuz yerden sizin için en güvenli yere gidiniz, çömelip yere uzanınız başınızı el ve kollarınızla koruyunuz. Etrafta koşturmayınız. Elinizden geldiğince paniğe kapılmayınız.
Deprem tatbikatı sırasında öğrendiklerinizi düşünüp hatırlamaya çalışın ve akılınıza gelenleri uygulamaya çalışınız.
Deprem sonrasında etrafınızda size zarar verebilecek şeylerden uzak durunuz. Acil durum çantanızı yanınıza almayı unutmayınız. Daha önceden belirlemiş olduğunuz buluşma noktalarına panik yapmadan akın bir şekilde gidiniz. Toplantı noktasına ulaştıktan sonra etrafınızda yardımcı olabileceğiniz biri varmı diye kontrol ediniz.
Deprem öncesi ve sonrasında toplumsal olarak alınabilecek önlemler
Deprem riski olan bölgeler belirlenmelidir. Deprem için uygun bir afet planı hazırlanmalıdır. Deprem risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Sürekli ve düzenli bir şekilde deprem tatbikatları yapılmalıdır. Ve tatbikat sırasında nelere ihtiyaç duyuluyorsa bir yere not alınmalıdır. Deprem sırasında uyarı sistemleri devreye sokulmalıdır.
Yaptığınız tatbikatı düşünü aklınıza gelenleri uygulayınız. Deprem sonrasında hemen ara kurtarma ekiplerini ulaşınız. Geçici çadır ve ilaç, yiyecek ve içecek temin edilmelidir. Zarar gören haberleşme sistemleri en yakın zamanda onarılıp kullanılır hale getirilmelidir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar